29 augusti 2009

Kroppspråk




Kom av ett infall på att jag vill skriva lite om kroppspråk efter en artikel jag läste.


Visst kan man tyda kroppspråk och alla gör det men vetenskapligt tolka dom korrekt är en annan sak.Kommer ihåg en lärare på skolan för några år sedan . Jag visste på en gång att jag inte skulle få ett rättvist betyg Bara av att se honom i 5 min. (Han visste nog inte det själv då) Vilket enligt mitt tycke stämde rätt bra.


En annan episod då jag var liten : Min mor hade fått för sig att min lillebror gjort något(vad minns jag inte) .Eftersom han hade en tendens att få röda öron och börja blinka när han ljög).Men ett par dagar visade det sig att han talat sanning och bara känt sig skyldig av anklagelsen.



.





Man får mycket olika information av olika forskare ex på lögn en del menar - att Lögnare är ofta mer spända och nervösa än de som talar sanning. De har ofta ett högre röstläge än normalt. De kan pressa ihop läpparna och skjuta ut hakan. Deras berättelser
- ofta negativa, lite osammanhängande och fattiga på detaljer



- hänger inte ihop när man börjar syna dem.



Andra menar att lögnare ofta undviker din blick, flackar lite
med blicken eller tittar ned i golvet. Det är också vanligt att dra sig i i örsnibben eller skrapa sig på näsan.
Och de tredje som jag är mera beredd att hålla med är att dom är väldigt stadiga i Blicken och detaljrika eftersom alla mer eller mindre känner till kroppspråk.




Ta ex en spelare som spelar poker skulle ju vid bra kort få förstorade pupiller och därmed avslöja sig grundligt om dom inte lärt sig dölja det..






Man måste också tänka på att i olika grupperingar betyder kroppspråket olika saker ex 40-talister ,70 talister ,punkare, överklass underklass m.m.



Rösten säger mycket om en person Röstläget kan avslöja om man är spänd eller avslappnad. Men om rösten är djupare än vad den brukar vara kan det bero på att man pratar om ett ämne som är känsligt för en, medan en högre stämma kan avslöja att något tynger en..


Hållning och gång A




Hållningen, hastigheten och steg längden varierar inte bara med den fysiska konditionen och kroppstypen, utan okså med humöret och känslorna. Gånghastigheten skiljer sig mellan olika miljöer - mellan storstad och landsbygd och mellan olika kulturer. En snabb takt och upprätt hållning visar på en självsäker individ som vet vart han eller hon är på väg. En olycklig person uppvisar raka motsatsen - släpar benen efter sig, går böjd och med tunga fötter.




Ögonkontakt : I en nära relation ser parterna varandra i ögonen men bara korta sekunder Ja då gäller ju det inte förälskad par .



långa blickar förekommer när en person försöker dominera eller hota en annan.



(Eller som nu blivit så vanligt gått en retorik kurs.)



Människor som känner varandra väl eller som gillar varandra, tittar mer på varandra än främlingar gör



Rösten

: Säger mycket tänk bara på ett telefon samtal med en främling och hur mycket information det ger Tunna svaga röster verkar leda brist på vital energi, och det inger inte förtroende. Lågmälda röster skapar en undergiven image, och det har uppfattas som något positivt hos kvinnor. Att skruva upp röstvolymen visar på dominans och aggressivitet.Att prata fort är heller inte bra, eftersom ingen litar på en person som talar snabbt


Hur man ser att människor har bra kontakt .Det fysiska utrymmet är mindre ;ögonen är riktade mot den dom talar med liknande kroppsspråk. Eftersom vi ofta tar efter den vi talar med Sitter den ena framåtlutad över bordet gör förmodligen den andre också det. Lutar den ene huvudet i händerna står det inte på förrän den andre gör likadant..


Sedan kommer alla typiska tecken armarna i kors ,hur benen är vända , var du sätter dig m. m , men det tänker jag inte gå vidare in på.



Ibland är det så, ibland en vana och ibland kanske bara en bekväm ställning.














Myspace Graphics, Codes, Layouts






Där i mot vill jag fördjupa mig lite i färg analysen och vad färger betyder för oss


Vitt: Vuxna kvinnor som ofta bär vitt är perfektionister som söker idealvärld, en orörd värld. Vitt i mindre omfattning till exempel en vit blus, antyder effektivitet, renlighet och kontroll.


Svart beskriver också personer som ställer sig utanför den konventionella moralen.


Rött: Människor i rött har generellt sett en enorm aptit på livet, hälsar varje dag med entusiasm och lever mestadels i nuet. Den som ogillar röd färg kan vara trött och deprimerad.En person som hatar rött reagerar inte för färgens vitalitet, utan ser i stället bara svårigheterna i en situation, medan andra skulle se spännande möjligheter. En sådan individ kan trycka ner sin ilska, är rädd för att ta risker eller kan vara fysiskt uttröttad.


Gult.Den som tycker mest om denna strålande grundfärg är individualister och originella tänkare, de som har varierande energinivåer och är intresserade av nya idèer


Djupa nyanser av guld och ockra visar på en optimistisk person som också besitter en god portion sunt förnuft. Den djupare tonerna tyder istället på kreativitet, vishet och förmåga att arbeta hårt. Personer som starkt ogillar gult avslöjar en bristande insyn i sin inre personlighet, en rädsla för förnyelse och i extrema fall också hopplöshet


DJUPBLÅ: personer har en stark moral, föredrar en liten krets av vänner framför en stor bekantskapskrets och är sällan pionjärer.




BLEKARE BLÅ:blyghet, en tystlåten personlighet som arbetar hårt och har svårt att hävda sig.


GRÖNT:Människor som ständigt väljer grönt har lätt att kommunicera, är ansvarskännande, stolta och lider förmodligen av nervösa spänningar. Gröna människor kan ha ett idealiskt synsätt och arbetar hårt för att förverliga sina ideal. De tenderar att undertrycka sina känslor om de anser att dessa kan stå i vägen för framgångarna. De är tålmodiga och uthålliga och kommer oförtröttligt att arbeta för att genomföra det de föresatt sig.








Gå gärna in och läs mera :


Gå gärna in och läs mera :
Hur du raggar på de olika killtyperna
En sida jag tyckte var väldigt bra
web.telia.com/~u40103927/kroppsprak.htm
www.retorik.com/utxt/kropp.html
www.karelma.com/kroppoman/kroppssprak.html
hem.passagen.se/natashe/kroppssprak.htm
www.veryfunny.se/pomp/
expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=583047
www.body-movements.com/
kommunikation
Lundsuniveritet
Gesterna du ska undvika när du söker jobb













2 kommentarer:

Jag tycker/Anser......