11 september 2006

Borderline

Borderline personlighet

Ofta förekommande i missbrukar kretsar. Det finns många olika versioner till uppkomsten endel forskare tror att det är samspelet mellan mor och barn i åldern 1,5 år -2 år .
Barnet behöver en stark föräldra figur som visar att separationer inte är farliga om en sådan saknas Kan jaget försvagas.
En annan tvistad möjlighet är föräldrar med motsägelsefulla budskap “ så får du inte göra” Samtidigt som dom skrattar och tycker det är kul.

Tecken :
Svag jag känsla uppträder som om de vore en annan person ändrar åsikt beroende på vem de pratar med Och efter det aktuella tillståndet
Impulsiva ,misstänksamma, växlar fort humör Instabil i relationer rädd för att bli ensam samtidigt som dom är rädda för närhet.
svart/vitt tänkande dvs. antingen goda eller onda Har en förmåga att sätta människor på piedestal eller starkt nedvärderande
Raseriutbrott med starka självdestruktiva inslag är vanligt, personen blir mycket krävande och kan hota att skada eller ta livet av sig själv om inte önskningarna uppfylls.

Deras relationer tenderar att bli stormiga, intensiva och kaotiska
Projicerar sina känslor på omgivningen finns en känd term split, som innebär att dom delar upp sina känslor ett ex i vård sammanhang:
De kan t ex tala illa om en vårdare inför en annan eller framhäva någon på en annans bekostnad. Eller de kan spela ut olika sidor av sig själva inför olika vårdare: en får aggressiviteten, en annan mindervärdeskänslorna, en får önskan att bli älskad. En djupt psykotisk patient hade t ex två helt olika önskningar: att få vara i fred med sin psykos respektive att bli frisk och få ett liv utanför sjukhuset. Den första önskningen överförde patienten på sin terapeut och den andra på sin läkare.

ständig känsla av tomhet och meningslöshet


Personer med borderlinestörning kan vara kvicka och roliga. En del av dem har en ovanlig känslighet för nyanser i relationer med andra och har förmåga till insikt och empati. De har mycket svårt för att stå ut med ensamhet. Deras liv kan vara kaotiskt med förlust av arbeten, avbrutna utbildningar, brutna förlovningar och sjukhusvistelser. Många har varit med om psykisk och fysisk misshandel eller blivit sexuellt utnyttjade under barndomen. Det finns fler borderlinepatienter i 20-35 årsåldern än i 40-50-årsåldern. Anledningen kan vara att verklighetens händelser tvingar fram en ökande mognad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tycker/Anser......